Ga terug

Gebruik ik grondverf of kies ik voor een primer?

11 augustus 2022

Pib-Delft

Als je weinig ervaring hebt met klussen, vraag je jezelf misschien af of je grondverf moet gebruiken of beter kunt kiezen voor een primer. Het verschil tussen een primer en een grondverf zit hem eigenlijk in de ondergrond die je gaat gebruiken. We spreken van een primer als het geschikt is voor steen, metaal en kunststof. Grondverf wordt juist aangebracht op hout. Er zijn ook primers te koop die voor zowel kunststof als metaal geschikt zijn. Deze worden multiprimers genoemd en een voorbeeld hiervan is de Sigma Multiprimer Rapid.  

Wanneer gebruik ik een primer?  

Je hebt een primer nodig als je de muur, het metaal of de kunststof gaat verven. Als je de muur wilt verven, is het van belang dat je eerst een primer aanbrengt. Zonder primer werkt de muur als een spons en zuigt hij alle verf op. Een primer zorgt er ook voor dat gaatjes en oneffenheden worden gedicht. Je krijgt hierdoor een mooi egale oppervlakte. Als je kunststof gaat verven, heb je een primer nodig omdat verf zich niet aan kunststof hecht. Ben je bezig om je huis zowel binnen als buiten op te knappen? De Wijzonol Kunststof Primer is een water verdunbare, hoogwaardige en universele kunststof primer die geschikt is voor zowel binnen als buiten. De verf droogt snel op, is gemakkelijk verwerkbaar en heeft een uitstekende hechting. Wil je graag alles op één dag kunnen verven? Bij de Sigma Multiprimer Rapid kun je al binnen twee uur een nieuwe verflaag aanbrengen. De verf is geschikt voor staal, kunststof en hout. Als je metaal gaat verven is het fijn om een roestwerende primer te gebruiken. De Sikkens Redox AK Primer is een roestwerende primer op terpentine basis en geschikt voor gebruik buiten. Je kunt de verf ook toepassen als tussenlaag over een epoxyprimer die is afgewerkt met een alkydharslak.  

Wanneer gebruik ik grondverf? 

Onbehandeld hout heeft een zuigende werking. Dit kost je meer verf kost en het allerbelangrijkste, je krijgt een minder mooi eindresultaat. De lak die je aanbrengt hecht minder goed aan onbehandeld hout. Grondverf is in twee soorten te verkrijgen. Er is grondverf voor buiten op terpentine basis en grondverf op waterbasis voor binnen. Grondverf op terpentine basis wordt vooral gebruikt op slechte ondergronden en onbewerkt hout. Wil je graag schilderwerkzaamheden op één dag uitvoeren? De Sikkens Rubbol Primer Express is een sneldrogende grondverf op terpentine basis en heeft een goede dekking. De grondverf is al overschilderbaar na zes á zeven uur. De verf is geschikt voor gronden en overgronden van geveltimmerwerk. Zoek je een grondverf met een lange levensduur? Wijzonol LBH SDT Ultra Grondlak heeft een levensduur van drie jaar. De verf heeft een zeer goede dekking en is hoogvullend.  

Is de houtverf in een lichte kleur? Het is dan verstandig om witte grondverf te kopen. Heb je houtwerk in een donkere kleur? Dan raden we aan om grondverf in een donkere kleur te kopen. Hoe beter de kleur van de grondverf past bij de kleur van de verflaag, hoe minder beschadigingen te zien zullen zijn. Zoek je grondverf in een speciale kleur? De Koopmans Grondverf Aqua is in bijna alle kleuren beschikbaar. Het is een sneldrogende, dekkende waterverdunbare grondverf. Met de juiste keuze voor grondverf of primer wordt jouw schilderwerk een stuk eenvoudiger. 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in